top of page

A kormány fantasztikus válságkommunikációja, és ami mögötte van

Ahogy a bankok és pénzügyi szolgáltatók adaptálják a kormány gazdaságsegítő programjának egyik zászlóshajóját, az NHP Hajrát, és ahogyan az a beharangozott nulla illetve a 2,5%-os gazdaságvédelmi hitelprogramból a 6-10%-os pofátlansági THM-et eredményezi.


Bár az általam igen tisztelt miniszterelnökünk a média minden csatornáján naponta többször beszél a nulla százalékos hitelről, és arról, hogy senkit nem hagynak cserben - sajnos ez nem így van. Több évtizedes kommunikációs múlt után váltottam pénzügyi területre, de még mindig elismerően hajtok fejet a professzionális PR szakemberek munkája előtt, és a kormányzati kommunikátorok ezt - ebben a pandémiás krízis időszakban különösen - igen jól csinálják. Jó hiszeműen azt gondolom, hogy tényleg szerettek volna segítő jobbot nyújtani a gazdaság feltámasztásához, de vajon mögé nézett-e valaki ennek az NHP Hajrá hitelnek, amelyet az MNB terméktájékoztatója szerint 2004. évi XXXIV. törvény fogalmai alapján meghatározott mikro-, kis- és középvállalkozások igényelhetnek - de nyilván a krízis kommunikációban azt nem emelik ki, hogy minimum egy teljes lezárt üzleti évvel lehet labdába rúgni. A programba bekapcsolódott bankok, pénzintézetek pedig a saját ízlésükre alakítva jöttek ki a termékkel. Csakhogy a hitelfeltételeket aztán a bankok diktálják és nyilván nem lenne üzlet nekik a 0% vagy a 2,5%-on adott hitel. Azonban épp a krízis szülte helyzetből adódóan az életünk már nem lesz ugyanaz, ami volt - ez mára szállóigévé vált. Más módszerekkel dolgozunk, más üzleti rések és lehetőségek kerültek elő, amelyben akarva-akaratlan új piaci szereplők jelennének meg a piacon, esetleg óriási ötletekkel, kreativitással és ambícióval, ami tényleg hozzáadott értéket adhatna a magyar gazdaságnak. Ja! Csakhogy az új szereplőknek, új vállalkozóknak nincs se támogatás, se hitel. Gyakorlatilag senki sem áll szóba velük. Ami mentőövként lehetett volna, pl. Széchenyi Kártya, az is épp pihenő pályára lett küldve, azaz egyelőre befagyasztva.

És akkor a tények a diszkrimináció jegyében, amely több ponton is előbukkan. Az, hogy pl. a KATA-s vállalkozásoknak csak egy részénél engedik el a járulékot, már maga diszkrimináció - ezt engedjük el, krízis van, ráadásul azt érthetően el is mondták az operatív tájékoztatókon. De az már nem jött le mindenkinek, hogy pl. NHP Hajrá!-t is csak bizonyos tevékenységi körökben működő cégek igényelhetnek, és nyilván azok között is csak a makulátlan üzleti múlttal rendelkezőkkel állnak szóba, úgyhogy ne is fecséreljenek energiát a hiteligénylésbe az ambiciózus új vállalkozások. Több bankkal, pénzügyi közvetítővel beszéltem, de gyakorlatilag egymástól függetlenül a 100/4 statisztikai eredményt említették, azaz 100 igényből 4 ügyfélnek tudnak végül NHP Hajrá-t folyósítani. Ez azért lehangoló. De továbbmegyek, mert van megoldás - mondanák a dörzsölt közvetítők. Hiszen az MFB-nél "elméletileg" a kezdő vállalkozások is labdába rúghatnak, tehát ismét egy pont a kormányzati kommunikációnak, mert, ha csúsztatva is, de igazat beszélnek. Csak itt jönnek a meglepetések: az MFB saját közvetítőcége az idén bejegyzett cég NHP Hajrá helyett ugyan NHP Krízis hitelkérelemként, az általa bekért dokumentumokkal befogadta, és 2,5 hét alatt előállt a zseniális indikatív hitelajánlatával, ami 6,57%-os kamattal megfinanszírozná a kezdő vállalkozást is - itt azért muszáj még egyszer megemlíteni, hogy miniszterelnökünk az óriásplakátokról mosolygó képe mellett 0%-os hitel áll.


Egy másik MFB partner először annyit mondott, hogy rendben fel lehet venni a hitelt, de nehogy már csak 5 millió legyen, mert minimum 10-20 milliós hiteligénnyel foglalkoznak csak, ugyanis az alatt nem éri meg nekik vele foglalkozni. Ha csak egy 5 milliós forgóeszköz hitelre van szükség, akkor viszont kötelező módon igénybe kell venni a pályázatíró szolgáltatásukat plusz 3%-ért, aki üzleti tervet ír a hitelbeadáshoz, még akkor is, ha a vállalkozásnak már van üzleti terve. Tehát a 2,5%-os NHP-hoz hozzájön még 3%, valamint az egyebek - hitelbírálati díj, mivel ingatlan fedezet kell, közjegyzői díj stb. Nem kell közgazdásznak lenni lenni ahhoz, hogy kiszámoljuk, hogyan lesz a kormány által kommunikált 0%-os hitelből akár 5-10 %-os THM. Nyilván a bankok és a pénzügyi közvetítők pofátlansága szabja meg a THM mértékét. Csak az a baj, hogy az MNB ezt hagyja, és nem is foglalkozik vele.

Jóhiszemű állampolgárként azért felmerül bennem a kérdés, vajon a döntéshozókhoz eljut-e a visszacsatolás a valós helyzetről - de persze tudom, hogy igen. És amikor meghozták a gazdaságsegítő döntéseket, akkor is pontosan tudták, hogy egy részük a "nesze semmi fogd meg jól", mert például a hiteltörlesztés befagyasztásával és kitolásával is leginkább a bankok járnak jól, és aki él vele, az pénzügyileg nagyon rosszul jár, de a szükség törvényt bont. De legalább a kommunikációra azt lehet mondani, hogy profi!

helyzetből adód

Népszerű bejegyzések
Utolsó bejegyzések
Régebbi bejegyzések
Keresés
Kövess minket
  • Facebook Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Blogger Social Icon
bottom of page