top of page

Sikered kulcsa: az értékes munkaerő

Évek óta futok bele olyan cégvezetőkbe, managerekbe, akik azon törik a fejüket, hogyan tarthatnák meg jól képzett, tapasztalt munkatársaikat - és ez nem csak a hiányszakmákra vonatkozik, mert egy tapasztalt munkaerő nagy értéknek számít, különösen akkor, ha 10-20%-kal magasabb fizetésért épp a versenytársad csábítja el. Pedig van megoldás, igaz, 2019-től már nagyobb adóterhekkel.

Idén még létezik adóoptimalizált megoldás is, amelyet a munkaerő megtartás, lojalitás növelése, vagy optimalizált premizálás céljából indíthat a cégvezetés, mert 2018-ban még 40,41 %-os adó- és járulékteherrel teheti meg. 2019-től az adóteher ugyan megegyezik a mindenkor hatályos munkabért terhelő tételekkel - azaz 81,85%-kal, de a program munkaerő megtartó, lojalitást növelő szerepe ugyanúgy működik.

Tehát, ha van olyan cégvezető, aki épp azon töri a fejét, hogy egy jól sikerült év után hogyan jutalmazza, premizálja a cég sikereihez hozzájáruló kollégáját, akkor még egy egyszeri bónusszal megteheti (független attól, hogy jövőre, vagy azután milyen évet zárnak). Ráadásul ennek az egyszeri bónusz kifizetésnek, nemcsak a jóval kedvezőbb adóvonzata, hanem az is, hogy a vezető döntése, hogy az extra bónuszt mikor teszi hozzáférhetővé a munkatárs számára.

Persze, már magam előtt látom a cégvezetők szarkasztikus mosolyát, hogy a munkatársaknak most kell a pénz. Egyetértek. De mit szólna ahhoz a munkatársad, ha azt mondod: 2 millió forint bónusszal honorálod a munkáját, amelyből 1 milliót most kap meg, ugyebár, amiből ugyebár 660 ezer körüli nettó pénzt kap, viszont számítasz a munkájára 3 év múlva is, tehát a másik milliót három év múlva kapja meg, de akkor nem 660 ezret, hanem egymilliót?

Megoldható!

Nézzük a lényeget: általános munkáltatói tapasztalat szerint egy nem túl távoli, néhány éven belül elérhető juttatás nagymértékben megnöveli a vállalkozáshoz való kötődést.Ráadásul a szerződés keretén belül a szerződésbe bevont munkatárs a tartam során életbiztosítási védelemben részesül, a tartam végén pedig a Biztosító kifizeti számára a szerződésben összegyűlt összeget. A szerződés szinte minden eleme rugalmasan alakítható a vállalkozás és a munkavállalók igényei szerint. A szerződés díját összesen 40,71% (SZJA+EHO) terheli, ami lényegesen kedvezőbb, mint a bérkifizetés közterhei. A 2018-ban még életbe lépő szerződések egyszeri díja ezzel a közteherrel fizethető.

További előnye, hogy csoportképzés nélkül, bárkinek adható, lehet a munkavállalók között differenciálni és nem kelt bérfeszültséget.

A HORGONY 41 a CIG Pannónia kifejezetten a vállalati lojalitásra kifejlesztett programja, de maga az adóoptimalizálási program, illetve maga a konstrukció más biztosítók palettájáról is megoldható.

Érdemes átgondolni a konstrukciót - még időben - hogy a kecske is jól lakjon, és a káposzta is megmaradjon.

Népszerű bejegyzések
Utolsó bejegyzések
Régebbi bejegyzések
Keresés
Kövess minket
  • Facebook Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Blogger Social Icon
bottom of page