top of page

Biztos jót választottam?

"Van-e lehetőség arra, hogy az eddig befizetett pénzt átvigyem egy másik nyugdíj megtakarításba?" - kérdezte a minap az egyik ügyfelem. Rögtön leesett, hogy vélhetően rátalált egy biztosító teljesítménykényszerrel hajtott ügynöke, és elhitette vele, hogy az ő nyugdíjpogramjuk a legjobb, hagyja ott a régit, kössön vele új szerződést. Ilyen és ehhez hasonló esetekkel nap mint nap találkozhatunk - különösen így az év végén - de vajon, mit tegyünk ilyenkor, hiszen jól elbizonytalanodik szerencsétlen ügyfél, és rossz szájízzel teszi be (vagy inkább nem teszi be) majd pénzét az elkövetkező akár 15-20 évben a nyugdíj-megtakarításába.

Év vége felé szinte mindennapos az ilyen dilemma. amelyből csak az ügyfél jöhet ki rosszul. Pedig már megszámlálhatatlan internetes oldal segít eligazodni a különböző megtakarítások útvesztőiben, de csak kevesen mennek utána. Ráadásul - mint tanácsadó - néha magam is elborzadok az egyes okoskodó kiszámolós, jólmegmondós oldalakon, ahol az írás végén mégiscsak egy ügynök áll, aki aztán segít... vagy mégsem?

Akkor mit tegyünk?

Először is: ha már kötöttél valamilyen - 2014 óta elérhető, állami adóvisszatérítést biztosító - nyugdíj-megtakarítást, akkor azt lehetőleg vidd végig, de legalább nézd meg a programodhoz tartozó TKM mutatókat. A teljes hazai biztosítási paletta mutatóit megtalálod a Mabisz honlapján.

(http://www.mabisz.hu/images/stories/docs/tkm/tkm-adatbazis-20171115-publikacio.pdf)

Ide a legfrissebbet tettem, de ha régebbi a megtakarításod, akkor keress rá az oldalon, ugyanis 2017-től jelentősen megváltoztak a programok, és némileg a TKM mutató is - különös tekintettel az új, ún. etikus irányelvek alkalmazásával.

Tehát, ha már kötöttél valamit, akkor is - mielőtt bármit lépnél - győződj meg róla, mi a lenne legjobb lépés, ugyanis a lehető legrosszabb, ha átülsz egy másik hajóba anélkül, hogy kiszámolnád a szcenáriókat. Ehhez egészen biztos, hogy biztosítótól független pénzügyi tanácsadóra van szükség. Még akkor is jobban jársz, ha egy tanácsadó órabérét kifizeted, ami, ha 10-12 ezer forintot is tesz ki, de többszázezerrel lehetsz beljebb, ha nem fejjel mész a falnak - nem feltétlenül kell új programba beszállni, noha biztos, hogy a legtöbben azt tanácsolnák - mert az ügynököknek abból van a pénzük, és azt Te fizeted, és biztos, hogy több lesz mint a tanácsadói óradíj.

Tehát ne dőlj be annak, hogy "jobb lesz", mert egészen biztos, hogy minden biztosítói ügynök azt fogja mondani, hogy az ő biztosítójának a programja a legjobb.

És tovább kuszálva a gondolataidat: a TKM nem minden - igaz a legobjektívebb mutató. Ugyanis - a továbbiak csak haladóknak! - nem mindegy, hogy a biztosítód melyik alapkezelő, milyen eszközalapjaival dolgozik és azok mekkora hozamokat termelnek, milyen hatékonysággal dolgoznak. Már 1-1%-os hozameltérések többszázezres, sőt milliós különbségeket jelenthetnek majd nyugdíjba vonulásodkor. Olyan ez, mint amikor autót veszel, és a színét, márkáját és az árát nézed - főleg a nők - és nem mész bele a nyomaték értékekbe, az egyéb tulajdonságról nem is beszélve. Jómagam is így választottam az előző autómat, és öt évig szenvedtem vele, mert egy komolyabb emelkedőn már 1-esbe kellett visszaváltani, de az autó szép volt!

Fenti sorok csak bemelegítőül, mert ennél sokkal szofisztikáltabb egy nyugdíj-megtakarítás kiválasztása, és csak arra szerettelek volna rávezetni, hogy nem szabad bedőlni az egyes internetes írásoknak se.

Sokan egyébként irtóznak a unit-linked szótól is, hiszen korábban nagyon sok rossz tapasztalat, de leginkább tévhit terjengett, és sokunkat megvezették, majd eltűntek a tanácsadók. Jómagam nagyjából 250 ilyen ügyfél korábbi (nem általam javasolt), rossz megtakarítását kezelgetem és próbálom belőle kihozni a legjobbat. Mert az is csak egy tévhit, hogy ezekkel nem kell foglalkozni. De kell, és aki nem ért hozzá, meg se próbálja szakértő támogatása nélkül. De, ha ért valamit a befektetésekhez és azt is tudja pl., mi az a "cost average hatás", és naprakészen nyomon követi a piaci eseményeket, akkor talán nem veszik el ezen a területen.

De kétségtelen, hogy nem mindegy, milyen módon rakosgatod össze akár kevés forintjaidból a nyugdíjas éveid anyagi hátterét, de tenni kell valamit. A lehető legjobb nyilván, ha több lábon állsz. Nyilván, ha valakinek ingatlanjai vannak, azok is egy pillért jelentenek. De miért mondanál le az állami támogatásról, ha visszakaphatod az adóbefizetésedet hozzá?

Népszerű bejegyzések
Utolsó bejegyzések
Régebbi bejegyzések
Keresés
Kövess minket
  • Facebook Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Blogger Social Icon
bottom of page